Seznamte se...jmenuje se Pepa a je to pěkně vypečený kousek ! Domácí chleba je tak skvělý, že pár minut po upečení ho nakrojíte a zbyde z chudáka slabá polovina. Takže co na oběd ? Krajíc s máslem a solí a celá rodina je spokojená. Úspěch zaručen !
Recept je převzatý od pana Cuketky, kde najdete i další rady - TADY
Recept :
300 gr žitného kvásku
300 gr mouky (já jsem použila 150 gr hladké pšeničné a 150 gr chlebové pšenično-žitné)
250 ml vody
12 gr soli
5 gr kmínu
+
mouka na posypání
ošatka, kde bude chleba kynout
Postup:
- Začala jsem domácím žitným kváskem, který jsem si sama vypiplala podle postupu TADY. Zvolila jsem variantu, která pracuje jen s celozrnou žitnou moukou a máte hotovo 4. den. Poté se můžete pustit do vlastního Pepana :) Kvásek si můžete i koupit, já ale bohužel nevím o žádném spolehlivém zdroji v okolí Ostravy.
- Do mísy dejte mouku, sůl, kmín a pořádně zamíchejte. Přidejte kvásek a pro začátek JEN 200 ml vody. Postupným hnětením budete muset těsto ještě ladit.
- Teď záleží na tom, jak moc si chcete zamakat. Buď přenechejte těsto alespoň 10 minut kuchyňskému robotovi, nebo se připravte na 15 minut hry vařečka vs. těsto vs. svaly. Práce s vařečkou spočívá v přitahování těsta směrem k sobě a zároveň s mísou otáčíte v jednom směru tak, aby vše bylo rovnoměrně zpracováno.
- Těsto by se po zpracování mělo stále lepit na stěny mísy, nemělo by být tekuté. Mé vypadalo jako lepivá placka.
- Z mísy si těsto vyndejte na hodně pomoučenou plochu a začněte zpracovávat. Těsto přeložíme a poté otočíme o 90°. Takto pokračujeme do té doby, než těsto nepřestane zcela lepit. Krapet lepivosti jsem mu nechala a vůbec to Pepanovi neuškodilo.
- Zpracovaný bochník se pokuste zformovat do takového tvaru, jakému odpovídá vaše ošatka = oválná/kulatá. Nemusíte mít přímo ošatku na chleba. Stačil mi i košík, do kterého dáváme ovoce. Doporučuji ale vyložit bavlněnou utěrkou a pomoučit, ať se látka nepřichytí k těstu.
- Těsto nechejte kynout tak dlouho, než zdvojnásobí svou velikost. Mé kynulo přibližně 3 hodiny, ale záleží na tom, jak teplou máte místnost.
- Po vykynutí si troubu nastavte na 250°C (elektrická). S mou horkovzdušnou jsem začala na 220° a bohatě to stačilo. Na plech si dejte pečící papír a jemně na něj vyklopte vykynutý bochník. Poslechla jsem domácí rady a do spodní části trouby jsem dala ještě plech z poloviny naplněný vodou a během pečení postupně přilévala další.
- Pečte asi 25-35 minut. Chleba si hlídejte a kontrolujte ho. Až se vám bude zdát, že by mohl být hotový, zkuste poklepat třeba lžičkou a pokud uslyšíte "dutý chlebový zvuk", máte hotovo !
- Po vyjmutí z trouby nechejte alespoň 15 minut vychladnout. Uchovávejte v zabalený v bavlněném plátýnku.
Kvásek má velmi intenzivní nakyslou vůni. Je to v podstatě 4 dny odleželá směs vody a celozrné žitné mouky, kterou musíte mít v teple. Nesmíte zapomenout kvásek krmit a hlídat, ať vám z nádoby neuteče.
Doma jsme si strašně pochutnali a zvažujeme, že si chleba budeme dělat už jen sami. Zkuste to taky. Opravdu to za tu chuť stojí a ještě k tomu ten pocit !
Beautiful, perfect bread (and pics)! I would try it soon but I don't know if mine will come out well like yours!!!
OdpovědětVymazatLook at this page:
http://www.nutsaboutfooditaly.blogspot.com/p/for-foodies-in-milan.html with some links at interesting reviews :)
Rozhodně vyzkouším!!!:-)
OdpovědětVymazatMimochodem moc pěkný blog, jsem novým followerem a bude ráda, když i Ty navštívíš mě a třeba se i připojíš:-))
Pěkný den!
Ahoj, ráda bych tě pozvala na svůj blog . Předem podotýkám, že mi nejde o reklamu, ale o to, aby se o problematice, které se na svém webu věnuju, dozvědělo co nejvíce lidí a poučilo to tak laickou veřejnost, která je většinou jen plna předsudků. Blog je věnován poruchám příjmu potravy a hlavně boji s těmito nemocemi. Nehodlám se řadit k thinspo nebo podobným komunitám. Na blogu najdeš i trochu z cesty mým životem, každodením bojem s PPP, ale také spoustu rad a tipů týkajících se kosmetiky, fotek, článků o mně samé, beauty vychytávky, recenze, recepty, které nikde jinde nenajdeš a mnoho dalšího. Kdyby tě blog zaujal, budu moc ráda, když zanecháš komentář nebo se můžeš stát dalším z mých ctěných "followers". Budu se moc těšit na tvou návštěvu a přeji krásný zbytek dne. Andie :)*
OdpovědětVymazatwww.andie-chambers.blogspot.cz