pondělí 9. ledna 2012

Cappuccino Tour

Původně jsem chtěla začít mé příspěvky na tomto blogu tím, jak se dělá správné espresso, kde se takové v Ostravě dělá a jak ho poznat. Jakmile jsem se začala ke správně připravenému espressu propíjet, zjistila jsem, že by mě to stálo zdraví, protože se blížil infarkt a v závěsu žaludeční vředy. Espresso Tour se dočkáme, ale musím se psychicky připravit.


S "kávovou" myšlenkou jsem si pohrávala delší dobu a nakonec jsem měla cappuccino fotek více, takže začínáme ! 


Pražírna Caffé Trieste
Trieste je pro mě No. 1 a zároveň i největší zklamání. Když jsem zaslechla, že je Trieste kavárna a pražírna současně, Pavlovův reflex na sebe nenechal dlouho čekat. Málem jsem běžela přes půl Ostravy jen kvůli toho, abych cítila čerstvě upraženou kávu a při troše štěstí i pražiče v akci. Nic z toho se nekonalo !!! Trieste má sice kávu čerstvě upraženou (dle informací obsluhy je káva od upražení  2-3 týdny), ale rozhodně není pražírnou. Kávu vozí z Itálie ve vakuovaných kilových balících se zpětným ventilem. To by si na dveře kavárny mohl napsat každý, takže za mě palec dolů !

Espresso v Caffé Trieste je pro mě zatím! nejlepší v Ostravě, ale co se týče cappuccina, proboha pošlete slečny baristky na školení. Prosím a smutně koukám. Šlehání pěny mi rve uši, tolik vzduchu na našlehání mléka opravdu nepotřebujete. Výsledkem je solidní makropěna místo mikropěny a následné přidávání mléčné pěny lžící nebudí zrovna moc sympatií. Pokud teď velmi zjednoduším, tak se cappuccino připraví litím mikropěny do espressa. Trieste volí cestu "lžičkačína", aneb espresso, mléko a mléčná pěna navršená lžící. Majitel je Ital a je obrovská škoda, že nemá potřebu pít ve své kavárně stejné cappuccino, na které je zvyklý z domova.

Když jsem tady byla poprvé, dostala jsem cappuccino opravdu vřelé. Z mé strany proběhla poměrně milá připomínka a od té doby se mi to nestalo. Ale pozor ! Konečně bez skořice a kakaa - thumbs up !
Mléka používají různé kvality. Už jsem viděla jak čerstvé, BIO kvalita ale i opravdu levné plnotučné (Aro kvalita). Na požádání obsluha donese sklenici vody. V posledních dnech doplňují všechny kávy o sušenku. Ceny jsou lidové. Cappuccino 29,-, espresso 24,-

Kávu si můžete vzít s sebou jak tekutou, tak zrna. Na výběr máte 4 druhy. Buď 100% Arabica nebo další 3 espresso směsi. Kávu s sebou jsou schopni namlít na hrubost, kterou budete požadovat. Ceny se pohybují od 40 - 50 korun za 100 gramů. Za super čerstvou kávu je to naprosto úžasná cena !!!! Pokud zrovna nemám doma kávu z pražíren, u kterých mám kávové předplatné, chodím pro kávu v podstatě jen do Trieste. 

Tahle kavárna mi tak přirostla k srdci, že jsem měla nutkání vstanout a ukázat jim, jak se tak zatracená mikropěna dělá. Mám ale zákaz. Prý dělám jenom ostudu a jsem strašný hnidopich ! Barista uvnitř mě je ale strašně urputný :) Jen doufám, že na nedostatcích pracují. Byla by to strašná škoda. Vždyť stačí jen zapnout PC a kouknout na nějaká videa ohledně mikropěny, latte artu, atd. Mikropěnu se opravdu s trochou snahy naučí každý !
Pražírna Caffé Trieste


Ostravanka Coffee Shop
Ostravanka byla dlouhou dobu moje "one and only", ale časy se mění a tak si konečně můžu dovolit udělat  své mini recenze. Kolem Ostravanky dlouhou dobu spíše jen procházím ale nedávno jsem si konečně udělala čas.

Cappuccino v této kavárně považuji za jedno z nejlepších co v Ostravě dostanete i přes nevyrovnané výkony obsluhy. Cappuccino za 49,-, espresso za 40,-,. To jsou ceny, za které si představuji 100% výsledný produkt. Ne vždy jej ale dostanete.

U mého cappuccina to holky přehnaly s dobou šlehání a cappuccino bylo opravdu horké. Ach jo, bacha na to !!!  Pokud budete mít štěstí na správnou slečnu za barem, dočkáte se i latte artu.
No ještě jedna záležitost. Jak je vidět na fotce, holky měly frmol a tak mi cappuccino na baru chvíli stálo. Jde to na fotografii celkem poznat a to by se taky stávat nemělo. Mléčná pěna už se odděluje od okrajů šálku :( Vím, že v Ostravance cappuccino umí mnohem líp, tak se tím nenechejte odradit. Nováček za barem se jistě posunul už o kus dále...

Ostravanka používá kávu La Bohéme a trvanlivé plnotučné mléko. Ke každé kávě dostanete automaticky malou skleničku vody. Nabízí také kávy na váhu. Espresso směs, kterou používá na přípravu káv ,a také asi 2-3 jednodruhové kávy. Ceny se tuším pohybují od 70 - 100 kč za 100 gramů. 

Ostravanka Coffee Shop


La Petit Conversation
Tato kavárna se profiluje spíše jako sandwicherie, tak si do žaludku, kde žbluňkají už dvě cappuccina z předchozích kaváren, naliju třetí a jako bonus přihodím pannini :) Ufff....

Majitel kavárny ale ví, že já nesnáším na cappuccinu jakékoli sypké směsi a automaticky nosí bez. Vy se ale pravděpodobně dočkáte kakaa. Servírováno mi bylo větou "není srdce, ale snad dobré". Koukám, že se budu muset hlídat co se týče komentářů na facebooku ohledně latte artu :).

Takže cappuccino mělo centimetrovou vrstvu makropěny....ach jo. Jako bonus větší sklenice vody s malou pralinkou domácí výroby a hlavně, abychom nevypadli ze cviku, opět šíleně horké. Cappuccino by mělo být připraveno tak, aby jej host mohl okamžitě vypít. Ne 5 minut foukat. Co se týče "poslechu trysky" u šlehání mléka, je to podobné jako v Trieste. Jsou shodní i ve formě servírování, tedy "lžičkačíno". Káva, kterou v Lapeco používají je Fair Trade značky Puro. Abych nekřivdila, pannini mají božské - hlavně L´Amoureux !
La Petite Conversation


GreenLine Coffee
Do GL chodím poměrně často. Můj iPad se totiž poslední dobu baví pouze se sítěmi, které nejsou zabezpečené a to GL jako jediný (bohužel) splňuje.

Espresso za 35,- kč, cappuccino za 49,- kč. Pokud si dáte cappuccino v prostorách kavárny, dostanete jej v hrníčku, který vidíte na fotografii. Průser začíná, když jej chcete s sebou. Nabízí velikost M a L. Velikost M odpovídá ale kelímku, do kterého bežně dostáváte cafe latte a velikost L je podle mého názoru cafe latte v double verzi. Proč ?!

GreenLine jako jediná kavárna neservíruje vodu ke kávě. Když jsem slečnu požádala, aby mi donesla alespoň skleničku, donesla mi neperlivou vodu v lahvi. Samozřejmě zaúčtovanou. Kávu na váhu tuším oficiálně neprodávají, ale pokud budete mít zájem, zkuste se zeptat obsluhy.

GreenLine je v mém osobním testu jako rozpačitý vítěz. Objednávka proběhla na baru a cappuccino u mě bylo v podstatě hned. Příliš horké mléko bylo i tady, škoda :(

Je mi trochu líto, že Ostravanka měla špatný den, protože cappuccino umí stejně dobré i s latte artem. Bohužel někdy je méně, více...


GreenLine Coffee

Co jsem sledovala :
1) mikropěna
2) teplota mléka
3) sklenička vody

Mikropěna je u cappuccina základ, na který se zaměřuji. Mléko by nikdy! nemělo být horké, že se o něj spálíte (to samé platí u café latte, apod.) a sklenička vody dle mého názoru ke každé kávě patří. Espresso, cappuccino, cafe latte.....to je jedno. Všechny nápoje, které mají ve svém základu espresso by měly být servírovány alespoň s malou sklenicí vody. A sušenka ? To už je jen bonus, který potěší.

Už teď uvažuju nad příštím postem. Tedy o tom, jak se správně cappuccino připravuje :)


A  jaké cappuccino dokážu v domácích podmínkách spáchat já ?! :)
Hana-Dolce  -  Rozetka

Hana-Dolce  -  Srdce
Tento příspěvek obsahuje jen mé vlastní názory. Není vytvořen za účelem poškodit, ani dělat reklamu... :)

4 komentáře:

  1. super clanok:) vidno ze si milovnik :)
    http://cookieswardrobe.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Teda ty mi děláš chutě!:-) Těšim se na další články:-) M.

    A když budeš mít čas a chuť, tak se prosím mrkni na můj blog, follow nebo milý komentář jen potěší :-)
    http://illussoire.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Trieste je také můj velký oblíbenec už od jeho otevření!! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Trieste je také můj velký oblíbenec už od jeho otevření!! :-)

    OdpovědětVymazat